Koda

C.I.E DK MVA(N) EE MVA LV MVA LT MVA BALT MVA BY MVA TK1 RTK1 RTK2 Mäkiharjun Zupreme Surprise
"Koda"
                                                                                                                                             
s. 27.9.2012                                                                        
Novascotiannoutaja                                                 Lonkat: A/A
uros                                                                          Kyynärät: 0/1
Isä: FI JVA Myrock's Timon Stone                         Polvet terveet                         
Emä: Mäkiharjun Keep That Feeling On                 Silmät terveet              
säkäkorkeus 48-49cm                                               PRA B (carrier)                                                
Koda @ KoiraNet                                                    CEA A (clear)
                                                                                 DE-Clear    
 Koda Tollerdatassa                      


Tolleri oli pitkään ollut unelmakoirani ja yritinkin jo hankkia sellaisen ennen Eetun tuloa. Silloin tuo unelma vielä haudattiin, mutta muutettuani omilleni ja Eetun jäätyä porukoille, päätin viimeinkin toteuttaa tuon unelman ja hankkia lenkki- ja harrastuskaverin itselleni. Koda on siis ensimmäinen ihan ikioma koirani.

Tolleripoikani Koda. Niin, tätä otusta voi kuvailla niin monella eri tavalla:
Rakastava. Rakastettava.Yhteistyöhaluinen. Rohkea. Luottavainen. Reipas. Valpas. Luonnostaan utelias. Nöyrä. Omatoiminen. Iloinen. Innokas. Noutohaluinen. Omapäinen. Älykäs. Ihmisrakas. Äärimmäisen avoin ja sosiaalinen. 


Olen aina ollut eniten tekemisissä paimenkoirien kanssa ja niiden jälkeen noutaja onkin ollut aivan toista maata. Silti alusta pitäen on tuntunut, että Koda on juuri omaan käteen sopiva koira. Meillä on aina ollut koiria, mutta Kodan ollessa ensimmäisen ihan oma koirani jonka kanssa yksin asun, niin tähän jäbään on muodostunut aivan erityinen suhde ja tunneside. Onhan se sentään elänyt kanssani hektiset opiskeluaikani ja muuttanut kanssani kahteen eri otteeseen.


Koda on tolleriksi melko rauhallinen ja siltä löytyy hyvä on-off-nappula, eli kotona ollaan hiljaisia ja huomaamattomia , mutta kun töihin lähdetään niin johan tapahtuu. Tollerit voivat myös usein olla melko välinpitämättömiä vieraita kohtaan, mutta tämä jätkä rakastaa kyllä ihan jokaista vastaantulijaa. MH-luonnekuvauksessakin minulle sanottiin, että harvoin näkee noin avoimia ja sosiaalisia tollereita. Jätkän mahtavasta luonteesta kertoo paljon myös se, että Koda on käynyt muutamaan otteeseen palvelutalossa vanhusten rapsutettavana. Poju on todella kiltti ja helppo käsitellä tilanteessa kuin tilanteessa ja suorastaan rakastaa auto- ja junamatkailua. Kodan kanssa on reissattu mm. Latviassa, Liettuassa sekä Valko-Venäjällä asti ja jäbä nukkui koko matkan niin bussissa, näyttelypaikalla kuin hotellissakin.
Koda on todella hiljainen työskennellessään, se ei tee tollereille tyypillistä "tollerihuutoa" eikä edes piippaile, eikä ole muutenkaan kuumenevaa sorttia vaikka joutuisi omaa vuoroa odottelemaankin.
Koda on kuvattu tervesilmäiseksi- ja luustoiseksi.

Riika KV.
Kodan hankin ennen kaikkea monenlaiseksi harrastuskaveriksi ja sitä sain mitä halusinkin, ollaan nimittäin jätkän kanssa tehty vaikka mitä. Lajilistalta löytyvät toko, rallytoko, agility, näyttelyt, mejä sekä taipparihommat ja useista näistä meiltä löytyy jo virallisia tuloksiakin. Koda on todella innokas ja reipas harrastuskaveri, joka oppii nopeasti. Kun ikää ja malttia on tullut, niin motivoituminenkin on helpottunut huomattavasti. Koda on yhteistyöhaluinen ja työskentelee noutajille tyypillisesti hiljaa ja intensiivisesti. (Välillä toki myös sitä omapäisyyttäkin löytyy..) Kodan parhaita puolia on ehdottomasti sen nöyryys, mikä tekee sen kanssa työskentelystä mukavaa ja helpottaa omaa tekemistä huomattavasti. Koda kestää tolleriksi myös todella hyvin toistoja. Koda ei ole ahne, joten namien sijasta palkkana kelpaa pallottelu ja naruleikit.Tulevaisuudessa meidän päämäärät on tokossa, rallytokossa ja kenties mejässä, sinne on oma fokus nyt keskitettynä. Koda kilpailee tokossa tällä hetkellä avoimessa luokassa ja rallytokossa voittajassa. Näyttelyissä käydään myös, ulkomailla lähinnä, sillä inttivalion titteli on edelleen sellaisena päätavoitteena. Agilitya treenataan omaksi iloksi kurssin verran vuodessa sellaisena ”aivot narikkaan”-harrastuksena, välillä käydään myös möllikisoissa verestämässä vanhoja juttuja. Mejää treenataan omaksi iloksi ja jatkossakin kokeissa käydään jos aikaa on, niin aikaa vievä harrastus kun tuo ikävä kyllä on.
Taipparitreeniä ollaan syksystä 2015 työstetty myös, sillä Koda on alkanut syttyä riistalle näin hieman kypsemmällä iällä.:) Tällä hetkellä kaikki osa-alueet ovatkin jo hyvällä mallilla, riista kuin riista tulee hyvin palautuksin. Vielä vain vähän enemmän kestävyyttä hakuruutuun, sekä hieman spontaanimpaa nostoa ja kanto-otetta ja laukauksien sietoa, niin ehkäpä joskus sitä koettakin kokeillaan. Joka tapauksessa tämä on ollut meille molemmille mukavaa vaihtelua tokokentillä hinkkaamisen rinnalla.


Koda ei ole ääniherkkä tai paukkuarka (ei esim. pelkää uuden vuoden rakettaja ollenkaan), mutta välillä säikkyy haulikon laukauksia. (Damipyssy, starttipistooli jne ovat ok) Harmillisesti juuri paineistettuna etenkin, kuten luonnekuvauksessa/testissä. Ei kuitenkaan mene siitä paniikkiin tai menetä toimintakykyään, vaan pienen rauhoittumisen jälkeen homma jatkuu. Tästä on hyvänä esimerkkinä se, että mejäkokeiden laukausosuuden Koda on aina selvittänyt helposti ja ongelmitta ja on lähtenyt jäljelle intoa täynnä. 

Herkän rodun ja koiran kanssa työskentely on ollut sekä antoisaa, että antanut paljon harmaita hiuksia ja ajattelemisen aihetta. Nuoresta iästään huolimatta Koda on opettanut minulle jo paljon, ja tekee sitä yhä edelleen. Toivottavasti meillä on vielä paljon yhteisiä seikkailuja edessä.:) Tämä jätkä on kyllä se elämäni koira!Koda Minskissä.
Kodan saavutuksia:

- C.I.E, Kansainvälinen näyttelyvalio
-Liettuan muotovalio
-Latvian muotovalio
-Viron muotovalio
-Baltian muotovalio
-Valko-Venäjän muotovalio
- Tanskan näyttelymuotovalio
NÄY: Suomesta 3xSERT, 1xROP, 1xVSP, 2x VASERT. Virosta MVA, 3x SERT, 2x CACIB, 3xROP & 2xVSP, Latviasta MVA, 2xSERT, ROP, VSP. Liettuasta MVA, 2xCACIB, 3xVSP, VA-CACIB, Valko-Venäjältä MVA, PU1 SERT CACIB VSP & PU2 VA-CACIB, Tanskasta SERT
TOKO: TK1, AVO3
MEJÄ: AVO2
Rallytoko: RTK1, RTK2
LTE +114
MH-luonnekuvattu 2014


12kk.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti